תוצאות לכאן ועכשיו
התקשרו אלי
050 - 3137635
הילד לא רוצה להתקלח - מה לעשות?
מה עושים כשהילד לא רוצה להיכנס לאמבטיה? אומרים שוב ושוב לך להתרחץ וכלום לא קורה? כלים מעשיים ללמד את הילד להיכנס למקלחת ולשתף פעולה עם ההורים
נטע קויפמן הדרכת הורים, אימון אישי והנחיית קבוצות
הרבה הורים שואלים אותי בהדרכת הורים איך לגרום לילד להיכנס למקלחת. מה עושים כשהילד לא רוצה להתרחץ.
כשאני שומעת הורה שאומר לילד שלו: אם לא תיכנס עכשיו למקלחת – אין מחר טלוויזיה, מחר לא תלך לחבר, אין קינוח ועוד..
אני מודה שאני הייתי פעם ככה. חשבתי שככה הילד שלי יבין וזה יהיה משמעותי בעיניו דבר שיוביל אותו למקלחת מהר.
בדר"כ הילד לא רוצה מקלחת בגיל ההתבגרות הראשון , הלא הוא גיל שנתיים. עוד על גיל שנתיים תוכלו לקרוא כאן
אז זהו שממש לא. כי כשהולכים בכוחנות מול ילדים אז לילד תמיד יהיה יותר כוח. הוא זה שמחליט על הגוף שלו, הוא ירצה להראות למבוגר מי יותר חזק . ילדים מאוד יצירתיים והם יוכלו "להראות" להורה כמה הם חזקים בדיוק ברגעים הכי לא "מתאימים" כשיש אורחים, סבא וסבתא או סתם בקניון.
הרבה פעמים כשרוצים לדבר עם ילד ( וגם עם מבוגר) כדאי לדבר בשפה חיובית ולא על דרך השלילה.
כשאנחנו פונים לילד והוא לא רוצה להיכנס למקלחת המחשבה האוטומטית שעולה לנו בראש זה "אם לא ... אז.."
הילד שמרגיש ששמים לו תנאי קבלה מיד מתחיל לבדוק את התנאים באופן לא מודע כמובן.
הבעיה היא כמובן שבמלחמה כמו במלחמה, יש מנצחים ויש מנוצחים. כמו במאבק כוח .במקרה שלנו המשמעות היא או שאנחנו ההורים נוותר היום על המקלחת, או שנדרוש את המקלחת באופן שעלול לפגוע ביחסים עם הילד.
אז מה יותר חשוב לכם ההורים המקלחת או היחסים?
הילד רוצה לבדוק (בצדק) מה יקרה אם לא יבוא למקלחת, מה אז?
מי יותר חזק?
אז אולי אפשר לנסות על דרך החיוב?
בוא למקלחת ואז נוכל להספיק לקרוא ספר, לשיר שירים, לשוחח, כי אחרת אהיה עייפה מדי לכך.
הילדים שלי מאוד אוהבים את הזמן לפני השינה, אני יושבת איתם מקריאה שני סיפורים, אחד לכל ילד בהתאם לגיל (6 , 3 ושנה וחצי). אח"כ שיר לפני השינה וזה ממש אם אני לא נרדמת כבר..
הילדים יודעים שאם לא נכנסים למקלחת אז לא נספיק את הסיפור וזה יהיה להם חבל. לא כי אני רוצה להעניש אלא כי אני באמת עייפה מאוד וכבר נרדמת.
לפני שאנחנו מנסים להציב איומים ותנאים תבדקו האם להתרחץ כל יום זה חוק בבית?
האם יש מצבים שבו אפשר לוותר?
האם קורה לכם שאתם עייפים מדי ומרשים לעצמכם לוותר על המקלחת באותו היום ו/או מתקלחים בבוקר? לא שאני מעודדת לכלוך או חוסר הייגיינה אך חשוב לבדוק האם זה חוק ש 'בל יעבור'.
אם כן העבירו לילד את הערך החשוב העומד מאחורי המקלחת. הסבירו לו למה זה כל כך חשוב לכם.
כשהילד ישמע את הלמה יהיה לו יותר קל להבין מה מניע אתכם, ההגיון שמאחורי הדברים יגרמו לו להבין שזה לא שרירותי.
במידה ואתם רואים שזה לא פעם פעמיים אלא כבר נהיה עניין סביב המקלחת - שבו עם הילד , לא בשעת ריב, דונו עם הילד בנושא. בהתאם לגיל הילד כמובן. ערכו שיחה עם הילד, בידקו מה מפריע לו , מה יכול לעזור לו להיכנס למקלחת, "מה מפריע לך בלהתקלח? מתי היית מעדיף להתקלח? איך אתה רוצה שאקרא לך למקלחת?" , "האם המים חמים לך מדי או לא נעימים לך?", "האם תעדיף שנדבר בזמן המקלחת או שאקריא לך?"
יש ילדים שמפחדים מהמים ואפשר לחשוב על דרכים יצירתיות כמו לשפוך מים מתוך כלי ולא מים זורמים.
הקשיבו לילד וכבדו את רצונו, חשוב שתתנו מקום לבחירה שלו. למשל אפשר לשאול את הילד האם תעדיף להתרחץ לפני או אחרי האוכל. כמובן שאם הוא אמר אחרי אז לכבד את בקשתו. שאלו אותו מה יקרה במידה ולא נכנס למקלחת? התייעצו איתו ותנו לו לעלות רעיונות, ילדים הם חכמים ויצירתיים. כשהילד, כמו מבוגר, מביא את הרעיון היצירתי מעצמו הסיכוי שהוא ישתף איתכם פעולה יהיה גדול יותר, כי הוא כבר ירגיש שהוא משמעותי וקובע ושדעתו נשמעת ומוחשבת.
שימו לב לאיך אתם פונים לילד, הרבה הורים שואלים כל דבר כמו "מה עם להתרחץ? " או "בוא להתרחץ?" כשאתם פונים לילד לאחר שהחלטתם יחד על זמן רצוי למקלחת אז תפנו , בלי לשאול ובלי לדבר יותר מדי על הדבר.
גם לנו כמבוגרים יש רגעי מעבר שבהם אנחנו זקוקים לרגע מנוחה עם עצמנו, מכירים? כמו לשתות קפה כשמגיעים מהעבודה, לנוח כמה דקות כשמגיעים הביתה בערב מהפארק או מהגינה. גם הילד זקוק לרגעים האלו, כדאי שגם אנחנו כהורים נביע אמפטיה למקום הזה שבו הילד זקוק לרגע מנוחה, אפשר לדבר כמה דקות לשתות ביחד ליד השולחן ורק אז לעבוד למקלחת.
כשהילד יבין מה הסיבה, יוכל הילד להפעיל את שיקול דעתו ולהביע את רצונו לגבי האיך. הורים רוצים לגדל ילד עם ביטחון עצמי , ילד חושב ולא ילד רובוט שעושה מה שאומרים לו בלי לחשוב נכון?
ברגע שמסבירים לו שחשוב לנו הנקיון כי זה מונע מחלות, הורג את החיידקים ושומר עלינו יש סיכוי רב יותר לשיתוף פעולה.
ודבר אחרון, היו מוכנים לשחרר..
רדו מהנושא. רק הילד יחליט מתי הוא מוכן להיכנס למקלחת. היו מוכנים לשחרר אחריות ולאפשר לילד לקחת אחריות. זה יכול לקרות רק כאשר אתם תהיו מוכנים לוותר על השליטה בנושא.
קחו אוויר, עם הרבה סבלנות , לוקח זמן להפנים ערכים חדשים ויש ילדים שיותר קשה להם מאחרים , לא כולנו שווים בצרכים שלנו. בסוף הילד יקבל את היתרונות שבנקיון ואולי יתאהב במקלחת כך שלא ירצה לצאת .. (אני צוחקת כמובן .. )